Yangın İhbar Sistemleri Neden Önemli?
Günümüzde insan sayısının artmasıyla risk oranı daha da artmaktadır. Bu yüzden doğal felaketler, yangın, sel v.b olaylar sıkça meydana gelmektedir. Yangın ihbar sisteminin neden önemli olduğunu bu posta sizlere aktarıyoruz.
Yangın Alarm Sistemleri, insanları yangından koruma konusunda önemli bir rol oynuyor. Günümüzde yayınlanan yönetmelikler ve çıkan kanunlara göre hemen her yapıda yangın alarm sistemi kullanılmak zorunda. Bu yazımızda sizler için, yangın alarm sistemlerinin; kim tarafından, nasıl icat edildiğini ve bugünlere nasıl geldiğini inceledik. Öncelikle, yangın alarm sistemlerini anlayabilmek için “yangın nedir” sorusunu cevaplamamız gerekir.
Yangın Nedir?
Kontrolsüz yanma olaylarına yangın denir. Yanma olayının oluşabilmesi için ısı, madde ve oksijenin (hava) kesinlikle bir arada olması gerekir.
Yangın İhbarın Önemi
Bu üç unsurdan birisinin eksik olması halinde ateş oluşmamaktadır. Yani; sadece madde ve ısı ya da sadece ısı ve oksijenin bir araya gelmesi ateşin ve buna bağlı olarak yangının oluşması için yeterli değildir.
Yangınların Nedenleri ise; yangınlardan korunma önlemlerinin alınmaması, bilgisizlik, ihmal ve dikkatsizlik, kazalar, sıçrama, sabotaj ve tabiat olayları olarak incelenmektedir.
Bilinen İlk Yangın Alarm Sistemi
Yangın, ateşin ilk keşfedildiği günden beri insanlar başta olmak üzere bütün canlıların hayatını tehdit etmekte. İnsanlar zaman içerisinde yangından korunmak için çeşitli önlemler almışlardır. Zaman içerisinde yapılan buluşlar ve geliştirmeler ile yangın algılama sistemleri günümüzdeki şeklini almıştır. Yangın algılama sistemleri, yangını önceden algılayıp alarm vererek insanları uyaran sistemlerdir.
İnsanlar, duyuları sebebiyle en iyi yangın algılayıcılarıdır. Bilinen ilk yangın alarm sistemi, 1658 yılında New York’ta dolaşan ve yangın kontrolü yapan görevlilerdir. Bu görevlilerin işi; sokakta dolaşıp yangın aramaktı. Görevliler, yangın durumunu tespit etmeleri halinde çanlar çalarak insanları uyarırlardı. Kullanılan bu yöntem, 1800’lü yıllarda şehirlerin belirli bölgelerine çan kuleleri yerleştirilmesi ile birlikte biraz daha geliştirildi.
Yangın İhbar Kutusunun İcadı
1850 yılına gelindiğinde William F. Channing ve Moses Farmer, Boston, Massachusetts’te bir yangın ihbar kutusu icat etti. Yangın ihbar kutusunun tasarımı; bir telgraf anahtarı ve bir tutamağı içeren bir yangın ihbar kutusu icat edildi.
Yangın İhbar Kutusu
Sistem; yangını tespit eden kişi tarafından kutudaki iletişim kolunu çevirmesi ile devreye giriyor; polis ve itfaiyeye yangın ihbarı yapıyordu. Kaba tabiriyle bu sistem; üç zil ve üç kutu devreden, 16 alarm zilinden, 40 kutudan ve merkez ofis mekanizmasından oluşan bir telgraf sistemiydi.
Thomas Edison’un eski bir ortağı olan Francis Robbins Upton, 1890 yılında modern yangın alarm sisteminin elektrikli bir versiyonunu geliştirdi ve tasarımını patentledi. Bu tasarım yapı itibariyle oldukça basit bir tasarımdı ve ilk başlarda insanlar tarafından pek rağbet görmedi.
Kullanılan sistem ile birlikte bilinen ilk yangın ihbarı da William F. Channing tarafından 28 Nisan 1852 yılında kayıt altına alındı.
William Channing ve Moses Farmer tarafından icat edilen bu yangın ihbar kutusu, yangın nedeniyle mülk kaybını ve ölümleri azaltmada oldukça başarılı oldu. ABD’nin genelinde ve Kanada’da kabul gördü. Yangın alarm kutuları, 1988 yılında elektronik kod çözme terminalleri eklenmesi haricinde büyük bir değişime uğramamış ve Boston’da hala bağımsız olarak çalışmaktadır.
Dedektörün İcadı
Duman dedektörü, yanma sırasında oluşan belli bir yoğunluktaki dumanı algılayıp, durumu kontrol paneline ileten cihazlardır. Duman de
ilk duman dedektörünün içi dektörleri çalışma prensibine göre; iyonizasyon ve foto elektrik duman dedektörü olarak ikiye ayrılmaktadır.
1902 yılında George Andrew Darby tarafından İngiltere, Birmingham’da icat edilmiştir. George Andrew Darby bu tarihte, ilk ısı dedektörü ve duman dedektörün
ü patent almıştır. George Andrew Darby’nin icat ettiği duman dedektörü; oldukça basit bir yapıdaydı ve geliştirilemedi.
1930 yılında ise; İsviçreli fizikçi Walter Jaeger zehirli gazlar için bir sensör üretmek için çalışıyordu. Walter Jaeger ‘ın zehirli gaz tespiti için yaptığı denemeler başarısız olmuştu fakat zehirli gaz algılaması için ürettiği cihaz masasında otururken yaktığı sigaranın dumanını algılamıştı.
Modern Yangın Alarm Sistemi
Yangın Alarmı
Thomas Edison’un eski bir ortağı olan Francis Robbins Upton, 1890 yılında modern yangın alarm sisteminin elektrikli bir versiyonunu geliştirdi ve tasarımını patentledi. Bu tasarım yapı itibariyle oldukça basit bir tasarımdı ve ilk başlarda insanlar tarafından pek rağbet görmedi.
Francis Robbins Upton’ın geliştirdiği yangın alarm sistemi, zaman içerisinde artan yapılaşma ve buna bağlı olarak yaşanan yangın olayları ile birlikte yaygınlaşmaya başlamıştır. Sistem özellikle, itfaiyelerin yangınlara hızlı bir şekilde yanıt vermesi gereken ve sadece topluluğa güvenemeyecekleri alanlarda ve kalabalık şehirlerde yaygın olarak kullanıldı.
Günümüzde Kullanılan Yangın Alarm Sistemleri
Günümüzde üç çeşit yangın algılama sistemi vardır. Bunlar; konvansiyonel sistemler, adresli sistemler ve kablosuz sistemlerdir.
Yangın ihbar sistemlerinin günümüzde en çok tercih edilen ve Barış iletişim olarak bizim de tercihimiz mavigard yangın ihbar sistemleridir.
Yorum Yaz
E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.